Kakšni naj bodo Evropski standardi izpustov emisij CO2 za nova osebna vozila?

Sedanja povprečna emisija osebnih avtomobilov v EU je 160g CO2/km, Evropska unija si prizadeva za 125g CO2/km do leta 2015.
Ozadje natisni E-pošta
Na evropskih cestah je trenutno 220 milijonov avtomobilov, ki v zrak izpustijo 12 odstotkov skupnih emisij ogljikovega dioksida v EU. Cestni promet je tako drugi največji sektor po izpustih toplogrednih plinov v Evropi ter hkrati eden glavnih krivcev za podnebne spremembe, onesnaženje, hrup in nesreče. Navkljub prizadevanjem Evropske unije po zagotavljanju večje učinkovitosti vozil in velikemu napredku avtomobilske tehnologije, da bi se zmanjšale emisije CO2, je zaradi proizvodnje večjih in močnejših avtomobilov sedanja povprečna emisija osebnih avtomobilov v EU 160g CO2 na kilometer.

Evropski parlament bo na oktobrskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu glasoval o predlogu uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o določitvi standardov emisijskih vrednosti za nove osebne avtomobile kot del celostnega pristopa Skupnosti za zmanjšanje emisij CO2 iz lahkih tovornih vozil.

Predlog uredbe predvideva poleg ostalih ukrepov tudi zmanjšanje izpustov za nove osebne avtomobile 125 g CO2/km do leta 2015 in načrt z dolgoročnim ciljem, da se doseže 95 g CO2/km do leta 2020 in zaželenih 70 g CO2/km do leta 2025. Uredba prav tako predvideva sistem kazni za avtomobilske proizvajalce, katerih avtomobili bodo izpuščali prekomerne emisije. Kazni se bodo porabile za financiranje raziskovalnih dejavnosti na področju zelenih energetskih tehnologij.

Sprejetje predloga uredbe bi za prebivalce EU in Slovenije pomenilo, da bi se v bližnji prihodnosti vozili z manjšimi, manj luksuznimi in manj zmogljivimi avtomobili, ki pa bi bili po drugi strani varčnejši, cenejši in prijaznejši okolju. Prav tako se bo izboljšala energetska varnost EU, povečale se bodo ekološke inovacije in kvalitetna delovna mesta.

Ne glede na to, se okoljevarstvenim organizacijam zdijo predlagani cilji premalo ambiciozni, saj ne zagotavljajo zadostne učinkovitosti in zmanjšanja emisij, velik del avtomobilske industrije v Evropski uniji (v Nemčiji in Veliki Britaniji) pa meni, da bi sprejetje uredbe pomenil velik investicijski razvojni pritisk po uvajanju novih tehnologij, opuščanju obstoječih avtomobilskih programov in zmanjšanju notranje (v odnosu do francoskih in italijanski proizvajalcev) kot tudi globalne konkurenčnosti (azijska avtomobilska industrija), kar bi lahko pripeljalo do izgube delovnih mest in socialnih pritiskov v teh državah.

Dodatne informacije:
1. Članek Prizadevanja za zmanjšanje emisij CO2 avtomobilov se nadaljujejo (Evropski parlament, 19. september 2007)
2. Članek Ponedeljkova razprava o "bolj zelenem" prometu (Evropski parlament, 10. marec 2008)
3. Članek Prihodnost je v "zelenih" avtomobilih (Vir: Evropski parlament, 26.6.2008).
4. Članek in analiza Stop terencem! Kako uporabljati bolj varčne in čiste avtomobile? (Društvo Mountain Wilderness Slovenije)
5. Vodič CO2 in avtomobili - predstavitev problematike, podatki, trendi, stališča deležnikov (v angleškem jeziku, za dostop potreba registracija na portalu www.ourclimate.eu).
6. Vprašanja in odgovori o predlagani uredbi zmanjševanja avtomobilskih emisij CO2 (Vir: Evropska komisija, v angleškem jeziku)
7.  Vozila in CO2 - Leksikon "zakonodajnih" lukenj (T&E, Focus, Avgust 2008) 

Vaše mnenje/vprašanje

1. Kakšno je vaše mnenje o predlogu uredbe Evropskega parlamenta o določitvi standardov emisijskih vrednosti za nove osebne avtomobile?

2. Ali so predlagani cilji dovolj ambiciozni z vidika varovanja okolja?

3. Ali menite, da bi ta uredba lahko prizadela avtomobilsko industrijo?

4. Ali menite, da bodo varčnejši avtomobili prijaznejši za vaš žep?


Nepravilen vnos!
Ime in priimek: (*)

Prosimo vpišite vaše Ime in priimek!
Kraj: (*)

Prosimo vpišite Kraj bivanja!
Ali se strinjate z objavo svojega mnenja oz. vprašanja na tej strani in na portalu www.ourclimate.eu. (*)

Obvezno polje!
Varnostna kombinacija (Vpišite 4 zapisane številke)
Varnostna kombinacija (Vpišite 4 zapisane številke)
Osveži
Neveljavna kombinacija!
2008 - Sodeluj.net - Vse pravice pridržane. Tehnična postavitev in izvedba: Inštitut za elektronsko participacijo INePA.