Slovenska zveza za tobačno kontrolo s 25 društvi v vsebinski mreži

NVO PETICIJA ZA TOBAČNI EVRO
SOFINANCIRANJE NEVLADNIH ORGANIZACIJ NA PODROČJU ZDRAVJA

Zahtevamo od Ministrstva RS za zdravje, predsednika države RS in predsednika vlade RS, da se sprejme Tobačni evro, kar pomeni ustanovitev Fundacije, v katero bi se iztekal del sredstev, ki jih dobi država v državni proračun od trošarin na tobačne izdelke. Sredstva bi se zbirala v namen sofinanciranja nevladnih organizacij na področju zdravja.

Dejstva o tobaku:

1. V EU je tobak vodilni vzrok smrti. Ključni sklopi bolezni, dokazano povezani s kajenjem, so rakave bolezni, bolezni pljuč, KOPB, srčno-žilne bolezni, ateroskleroza, ishemične bolezni. Letna poraba cigaret v letu 2007 po odrasli osebi v Sloveniji je znašala 2631, bili smo na 5. mestu v EU po porabi tobačnih izdelkov, pasivnih kadilcev je 60 – 80 odstotkov med mladimi, aktivnih kadilcev pa je od 16 – 30 odstotkov. Kajenje pri ženskah v RS je pod 20 odstotki, pri moških pa med 20 – 30 odstotki. Več kot 25 odstotkov smrti letno pri moških povzroči tobak, pri ženskah med 5-10 odstotkov (The Tobacco Atlas, 2009; American Cancer Society, World Lung Foundation).

2. S ceno 2,24 evra po škatlici cigaret smo bili na 60 odstotkov evropskega povprečja. Sedanja podražitev cigaret nas še vedno uvršča pod povprečje Evrope. Zviševanje cene cigaret in preventivno delo sta najučinkovitejša ukrepa za zmanjšanje kajenja.

3. V svetu se za preventivo nameni le 0,4% sredstev pridobljenih od prodaje tobačnih izdelkov. Sredstva iz naslova prodaje tobačnih izdelkov že prejemajo NVO na področju zdravja v štirih državah.

4. Evropski parlament je izglasoval zvišanje trošarin na tobačne izdelke do leta 2014. V Sloveniji po tej direktivi EU pridobimo z uvajanjem namenskih trošarin letno 24 milijonov evrov, oziroma 2 milijona evrov na mesec.

Prednosti Tobačnega evra:

- Kvalitetno zdravstveno vzgojno delo NVO na področju promocije zdravja in zmanjševanja vodilnih vzrokov smrti in bolezni v Sloveniji (zmanjšanje pojavnosti raka za tretjino)
- Osveščanje javnosti za uveljavitev ukrepov, ki jih določa Zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov
- Nadzor nad izvajanjem ZOUTI
- Razbremenjen državni proračun
- Večja produktivnost prebivalstva, kakovost življenja in dvig kazalcev na področju gospodarstva
- Večja zaposljivost v okviru NVO
- Razbremenitev države pri nadzorovanju izvajanja ZOUTI (60 NVO z licenčno pisarno!)
- Tesnejši dialog civilne družbe z državo, zmanjšanje neenakosti na področju zdravja, širjenje znanj in informacij s področja zdravja, kar je skladno s smernicami EU na področju javnega zdravja.

Priporočila EU:

Višje trošarine, del trošarin v odpravo posledic kajenja (Leta 1992 je Svet evropskih skupnosti ustanovil Tobačno fundacijo Skupnosti z direktivo za začetek delovanja 2010).

Politični kontekst peticije:

Civilni dialog z vlado, ministrstvom - mreža NVO za zdravje.

Rok zbiranja podpisov do konca leta 2009.

Komentarji (1)

...
0
No,če malo pomislim.
Za NVO sem kljub temu, da sem kar precej"firbec"in res sledim vsemogočim spremembam in novostim slišal sedaj ob tej diskriminatorni peticiji prvič, torej bo nekaj v zvezi pomembnosti in učinkovitosti hudo škripalo.

Javnost-predvsem cilna je z Zakonom dobro seznanjena, gostinci pa še preveč ( propad mnogih ).

Glede nadzora nad ZOUTI verjamem, da bi se nekaj zakompleksanih sfaliranih kvazi osveščenih z veseljem zaposlilo kot nadzorniki in tako za naš denar nahranilo svoj šepavi ego.

Državni proračun bo res razbremenjen sploh če recimo prepoveste tobak in bo izpad tozadevnih prihodkov. Kadilci bodo pač kadili šverc tobak Vaši "nadzorniki" pa kasirali kazni in občasno batine v kakem grmovju.

Večja produktivnost ??? Kolikor sem v 60 letih videl so prav kadilci in zmerni pivci tudi največji garači. V % imajo ti ljudje več hiš in stanovanj v privat lasti kot pa "čistuni" ki razen fovšije in zlobe ne premorejo prav dosti.

Da računate na ta denar in možnost zaposlovanja sebi enakih sicer povsem neuporabnih v praktičnem življenju rad verjamem pa še lepe plače bi si delili iz našega zasmrajenega in na silo odvzetega denarja.

Razbremenili bi državo z še eno dodatno nadzorno institucijo ?? Pa dobro ali mislite, da smo vsi ki kadimo totalno nori?.

Kdo bi imel s kom dialog? Neenakost na področju zdravja se pojavlja v primerih, ko za denar prideš takoj na vrsto za celoživljensko plačevanje zavarovanj pa čez eno ali dve leti.Zato nikar ne posiljujte in vsiljujte neko EU usmerjenost, končno se da prebrati in zvedeti kaj je v EU res tudi kje drugje ne le na tej Vaši "strokovni " propagandi.

Predvsem je že več kot dovolj raznih zdravstvenih filozofov in ekstremistov, ki se vedno znova spomnijo kakih novosti da imajo opravičilo za črpanje našega denarja za nič -oziroma zadovoljevanje svojih potreb skozi plačilo megle.
Hinko MUROVEC , september 09, 2009

Napišite komentar

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Prosimo, da se registrirate, če še nimate uporabniškega imena.

busy